Stockholms norra station låg under denna tid vid Norra Bantorget. I norra änden av norra station fanns en vaktkur där banan förgrenade sig mot Järva (statsbanan) respektive Sundbyberg (SWB). Mellan centralstationshuset och vaktkuren fanns en ringledning, eller som man benämner det i instruktionen, ett "elektriskt ringverk". Med ringverk avsågs tydligen hela installationen, inte bara ringklockan. Klockor fanns i båda ändar av ringledningen. Ringning åstadkoms genom att hålla en strömslutare i andra änden av ringledningen nedtryckt. Alltså ett lite annorlunda arrangemang än det som fanns vid andra ringverksinstallationer, där man istället skulle dra ut strömslutaren.
Stockholms norra station hade uppenbarligen ingen egen stationsföreståndare. Det var nämligen enligt [Ringverket 1877] paragraf 2, stationsföreståndaren vid Stockholms centralstation som gav signal till vaktkuren när han fått telegrafbesked om att tåg lämnat Järva eller Sundbyberg. För tåg från Järva gav föreståndaren fyra korta ringningar till signalkarlen. Tåg från Sundbyberg indikerades med två korta signaler. Detta innebar tillstånd för signalkarlen att släppa in tåget. Signalkarlen svarade med lika många korta ringningar.
När tågets ankomstsignal hördes, skulle signalkarlen, om allt var klart för att släppa in tåget, ställa semaforarmen för respektive spår till varsamhet.
Om signalkarlen observerade att ett oannonserat tåg närmade sig, skulle han, senast då tågets ankomstsignal hördes, ge två respektive fyra ringsignaler till centralstationen. Om tåget fick släppas in, skulle stationsföreståndaren svara med lika många korta ringningar. I annat fall ge stoppsignal med en lång ringning.
För tåg på väg norrut skulle signalkarlen, om allt var klart, ställa semaforen till varsamhet när tåget gav ankomstsignal med ångvisslan. Det fanns en semaforarm för vardera banan. Om tåget av någon anledning måste stanna innan det kommit fram till semaforerna, skulle stationsföreståndaren ge en lång uthållande ringning till signalkarlen. Semaforen skulle då behållas i stoppställning. Den fick sedan inte ställas till varsamhet förrän stationsföreståndaren givit tre korta ringningar. Man noterar, att signalkarlen alltså normalt inte fick något förhandsbesked om avgående tåg. Han förväntades ställa utfartssemaforen till varsamhet utan att ha fått besked att linjen verkligen var klar. Ett förfaringssätt som avvek från vad som gällde i till exempel Nässjö och Lund.
Instruktionen för ringverket ersattes från och med den 1 november 1882 av en Instruktion rörande signalering för bantågen emellan Stockholms Central- och Carlbergs stationer (Kongl. Styrelsens för Statens jernvägstrafik cirkulär N:o 741, utfärdat den 16 oktober 1882). Denna instruktion finns inte i SJK arkiv, men av cirkuläret framgår i varje fall att ändringen betingades av att det tidigare ringverket blivit ersatt med ett "större ringverk". Antagligen avsågs att ringledningssystemet utsträckts över ett större område.
Här fanns en plankorsning med grindar, och en fast signal.
Grindarna sköttes av två grindvakter, anställda av statens järnvägstrafik (alltså inte av banavdelningen). En grindvakt tjänstgjorde på vardera sidan av spåren. Den i tjänsten äldste, eller den som särskilt utsetts, skulle vara ansvarig arbetsledare, och även sköta signaleringen. I varje fall en av grindvakterna hade sin bostad vid övergången; en grindvaktstuga av tegel och med tak av järnplåt nämns i Statens Jernvägstrafiks berättelse för 1872 [sid 61]. Stugan innehöll ett rum och kök.
Övergången skulle normalt hållas öppen för gatutrafiken. Den fasta signalen (det framgår inte om det var semafor eller skivsignaler) visade då stopp, vilket gällde även för stationsrörelser (växling). När lokomotivförare ämnade passera, skulle han på tillräckligt avstånd ge "tydlig och uthållande ankomstsignal". Grindarna skulle då stängas, och om inget hinder fanns ställde signalvakten sedan den fasta signalen till varsamhet. Lokföraren fick inte hålla högre hastighet än att han kunde stanna före övergången om signalen förblev på stopp.
Om vagnar utan hjälp av lokomotiv skulle föras över korsningen "och ånghvissla således ej kan begagnas", skulle den som ledde vagnflyttningen ge ankomstsignal med en vanlig (!) visselpipa eller med handsignaler.
Om järnvägsfordon närmade sig utan att ankomstsignal givits, skulle grindarna behållas i läge för att släppa fram gatutrafik.Om fordonen skulle närma sig så hastigt, "att fara är för handen att de komma att derpå ingå, skola grindvakterne genom alla till buds stående medel, såsom varningsrop, tecken eller, så vidt ske kan, genom grindarnes stängande öfver banan, söka förekomma olyckshändelser". Detta alltså till skillnad från Vaksalagatan i Uppsala, där vakten i ett sådant nödläge skulle stänga grindarna över gatan. Kanske ett tryckfel i instruktionen - grindarna skulle ju faktiskt normalt vara stängda över banan, och så förbli även om järnvägsfordon närmade sig utan att ge ankomstsignal.Banvakterna var mångsysslare. De skulle inte bara manövrera och underhålla grindar och signaler, utan bland annat hjälpa till att släcka bränder i centralstationshuset. Detta reglerades i en särskild instruktion: [Eldsläckningsväsendet 1876]
Brandlarm skulle ges "medelst starka slag" på tre gong-gonger; på vinden, i norra änden av andra våningen och i södra änden av första våningen. Det fanns fyra nattvakter. En av dem hade till huvuduppgift att sköta "eldningsapparaterna i källaren" (värmepannor kan man förmoda) och en skulle rondera på de övre våningarna och vinden. Han fick inte "under sin rund vägleda sig med bart ljus" utan skulle ha en lykta. Det ansågs väl olämpligt att just brandvakten satte eld på huset med ett fladdrande ljus.Här fanns en banvakt som bland annat skulle sköta grindarna, semaforen och svängbron över Norrström. [Norrström 1872]
Grindvaktstugan hade två rum och kök samt källare, och var liksom stugan vid Gamla Kungsholmsbrogatan byggd av tegel och med plåttak [Statens Jernvägstrafiks berättelse för 1872, sid 61]
Svängbron skulle normalt befinna sig i läge för järnvägstrafik. Innan den öppnades skulle stängsel tillslutas över den gångbana som tydligen fanns bredvid spåren. Ritning 1870-talet [Riksarkivet]
När ett tåg skulle lämna centralstationen på väg söderut, gav föraren en lång signal med ångvisslan. Om vägövergången och bron var klar, skulle vakten visa "vanlig varsamhetssignal" med semaforen.
Tåg som närmade sig från söder skulle ge "vanlig ankomstsignal" med ångvisslan i samband med passagen under Riddarholmsbron. Semaforen ställdes till varsamhet om bron och grindarna var klara, och det inte fanns några andra hinder för infart. Om det sistnämnda fick brovakten besked från en "vid yttersta spårvexeln placerad karl" . Om semaforen förblev i stoppläge, skulle tåget stanna i närheten av Strömsborg. Om tåget hade kört ända fram till semaforen kunde det i värsta fall hamnat i strömmen - semaforen stod ju på fel sida om bron för ankommande tåg.I varje fall från slutet av 1870-talet annonserades tåg söderifrån med en elektrisk klocka, som utlöstes från signalstationen å Södermalm [Södermalm 1877 s 1]
Sammanbindningsbanan öppnades för allmän
trafik måndag den 17 juli 1871. Stockholms Norra station förvandlades
därvid från självständig station till "en filialafdelning
af Centralstationen" [cirk 305, p 1 - 2]. Filialen skulle ta hand
om allmänt fraktgods, levande djur, åkdon och lik. Vid Centralstationens
huvudbyggnad skulle man befordra och ta emot endast resande, resgods, ilgods
och hundar. Ilgods kunde dock även lämnas vid filialen.
För transport över sammanbindningsbanan tog man ut en tilläggsavgift,
exempelvis
10 öre för person uti första och andra klassens
vagn
5 öre för person uti tredje klassens
vagn
1 riksdaler för häst
50 öre för större kalv eller större svin
25 ör för mindre kalv, mindre svin, får eller
get
75 öre för lik
Il- och fraktgods, levande djur, åkdon och lik som inte explicit
var adresserade till Stockholms Central eller Stockholms Södra station
expedierades till den station som låg närmast avsändningsstationen.
Transporter söderifrån gick alltså till södra station
om avsändaren inte uttryckligen begärt Stockholms Central som
destination.
På sammanbindningsbanan fanns hållplatser vid [folder
I1]
km 0.9 Riddarholmen, 1871 - 1909
km 1.3 Norra tunnelmynningen, 1872 - 1905
km 1.9 Södra tunnelmynningen, 1872 - 1929
km 2.3 Södermalm, 1860 - 1929.
Enligt [cirk 328] skulle det den 1 mars 1872, efter kunglig befallning,
öppnas en hållplats för snälltåg där Tantogatan
går över järnvägen. Hållplatsen skulle benämnas
Södermalm, och vara öppen endast för resande, resgods och
hundar. Snälltågen skulle stanna endast vid behov. Hållplatsen
skulle sälja biljetter och expediera resgods för resande till
snälltågsstationer väster om Liljeholmen. Avgiften var
samma som från/till Stockholms Central. [cirk 328]. Det är
oklart om snälltågshållplatsen är samma Södermalmshållplats
som finns i trafikplatsförteckningen i folder I1. Varken öppningsår
eller avstånd stämmer riktigt. Tantogatan, som då hade
en delvis annan sträckning än i dag, verkar ha korsat järnvägen
nära Tanto förgreningsväxel. Kan hållplatsen möjligen
ha öppnats för persontåg 1860 och för snälltåg
1872 (ev i nytt läge)?
Vid km 1.1, Söder Mälarstrand, fanns förgreningen mot
bland annat Stadsgården.
Vid km 2.5, Signalstationen å Södermalm/Tanto, anslöt
sammanbindningsbanan till den befintliga linjen till Stockholms södra
station [folder I1]
Sträckan mellan centralstationen och Södermalm hade två
spår, men trafikerades inte som dubbelspår. Alla lokaltåg
och ensamma lokomotiv skulle färdas på det östra spåret
(spår 1). Det västra spåret (spår 2) användes
av alla ordinarie genomgående tåg. Före genomgående
extra tåg bestämde trafikdirektören vid varje tillfälle
vilket spår som skulle användas. [Norrström 1872
7:o].
Senare preciserades detta till att tåg som skulle anlöpa
Stadsgården eller Södra stationen skulle färdas å
spår 1. [Södermalm 1877 s 7]
Hamnspåren vid Stadsgården var anslutna till spår 1 vid Söder Mälarstrand. Mellan denna växel och svängbron över Söderström fanns en vägövergång [SJ 1856 - 1906 del II s 63]
Vid Vestra Slussgatan fanns en brovaktstuga [Södermalm 1877 s 1] Ritning 1870-talet [Riksarkivet]
Ritning 1870-talet [Riksarkivet]
[Norrström 1872] Statens jernvägstrafik: Instruktion för tillsyn och begagnande af svängbron öfver Norrström, Stockholm 1872
[Liljeholmen 1872] Statens jernvägstrafik: Instruktion för tillsyn
och begagnande af Liljeholmens svängbro, Stockholm 1872
[folder I1] SJK arkeologfolder I1 Stockholm - Katrineholm - Hallsberg,
28 april 1991
Sidan senast uppdaterad den 23 februari 2020